Wat is het nut van een zorgverzekering?

Wanneer je 18 jaar wordt ga je jouw eigen zorgverzekering beheren en moet je deze dus ook zelf gaan bekostigen. Maar waarom bestaat de zorgverzekering en wat heb je eraan? Het is natuurlijk niet fijn om maandelijks geld te betalen aan je zorgverzekeraar. Toch heb je er zeker baat bij en is het heel prettig om een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering maakt het voor jou mogelijk om gebruik te kunnen maken van zorg: het is een verzekering tegen ziektekosten. Denk hierbij aan een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis of kosten voor hulpmiddelen.

 

Verplichte basisverzekering afsluiten

Het is in Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Een basisverzekering is in ieder geval verplicht, aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Zo kun je dus zelf bepalen of je je wil verzekeren voor de tandarts, fysio of overige dekkingen. Doordat je maandelijks je premie betaalt kun je gebruik maken van zorg in het ziekenhuis of bij de dokter. Meestal wordt dit dan ook geregeld via je verzekering. Voor de meest zorg in de basisverzekering betaal je ook eigen risico. Dit is het bedrag dat je als verzekerde zelf moet betalen. Dit is vaak een deel van de totale kosten.

 

Zorgverzekering 2021 vergelijken

Om ervoor te zorgen dat je niet onnodig teveel betaalt voor je zorgverzekering is het handig om te kiezen voor vergelijken. Je zorgverzekering vergelijken op zorgkwaliteit en prijs betekent dat je maandelijks veel geld kunt besparen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen aan het einde van het jaar van zorgverzekering veranderen. Je kunt dan hetzelfde zorgpakket aanvragen bij een andere verzekeraar voor minder geld. Je kunt er ook voor kiezen om je pakket uit te breiden; ook dan kan het voorkomen dat je elders minder betaalt. Een zorgverzekering is dus heel nuttig en hoeft niet altijd duur te zijn!