Zitten is het nieuwe roken

Waarom is zitten het nieuwe roken?

“Zitten is het nieuwe roken”. Er is de laatste tijd ontzettend veel commotie omtrent dit onderwerp. Waar komt deze ophef vandaan en is dit nu eigenlijk waar? Wij leggen je graag uit hoe dit zit.

Waar komt het idee vandaan

In de huidige maatschappij hoeven we steeds minder te bewegen. Veel van de basisvoorzieningen kunnen we automatisch doen of het is mogelijk om dit zittend uit te voeren. Zo kunnen boodschappen online besteld worden, de meeste banen zijn zittend uit te voeren en ons verplaatsen gaat via het openbaar vervoer of met de auto. Kortom, het wordt ons lekker simpel gemaakt. Door al het zitten verzwakken de spieren in de rug enorm. Dit kan pijn in de rug en nek veroorzaken. Deze pijn is simpelweg te voorkomen en bestrijden door het stilzitten te compenseren met bewegen.

 

Bewegen op kantoor

Aangezien de meeste mensen veel tijd van hun dag besteden op kantoor, zullen wij je een aantal tips geven om op kantoor aan je beweging te komen.

  • Pak om te beginnen een vervoersmiddel waarbij je meer moet bewegen. Is het aan te fietsen, pak dan de fiets. Je kunt ook een stukje lopen door de auto een stukje verder te parkeren.
  • Er bestaan diverse workouts voor achter je bureau. Op het internet staat het vol met leuke verrassende oefeningen.
  • Ga op kantoor vaker staan. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het telefoneren of loop naar collega’s toe in plaats van een mailtje te sturen.
  • Pak de trap in plaats van de lift. Dit kan je ook vaker doen dan nodig. Je zou gebruik kunnen maken van het toilet op een andere verdieping om de benen net iets meer te strekken.
  • Haal je kopje koffie zelf in plaats van je collega’s.

 

Ergonomische inrichting kantoorruimte

Wij begrijpen ook wel dat je niet de hele dag kan staan en lopen tijdens het werken. Zorg er in ieder geval voor dat als je zit, je dit op je juiste manier doet. Het is van belang dat je een ergonomische kantoorruimte hebt.  Dit kan veel klachten voorkomen. Ga nooit onderuit zitten. Op een werkdag kan je zo 8 uur zitten. Doe je dit onderuitgezakt dat belast je 8 uur lang je rug. Koop een goede ergonomische bureaustoel en bureau en stel deze persoonlijk af. Op het internet staat precies beschreven waar je op moet letten.