Bibianharmsen
Image default
Internet

Grote bestanden versturen

Grote bestanden versturen naar een andere persoon kan soms een hele klus zijn. In het slechtste geval heb je te maken met de situatie waarin het bestand zelfs te groot is om verstuurd te kunnen worden. Het bestand in stukjes versturen, wat meestal lukt via een beeldbewerkingsprogramma, gaat de leesbaarheid niet ten goede. Het is daarom belangrijk om te weten dat via een ander medium, zoals Secudoc, het wel mogelijk is om grote bestanden veilig door te sturen naar een ander.

Zeker in de zakelijke omgeving is het ook belangrijk om grote bestanden op een veilige manier te kunnen versturen, zonder dat hackers (al dan niet met slechte bedoelingen) bij de inhoud kunnen. Door gebruik te maken van een andere manier om grote bestanden te versturen, kan je daar misschien wel wat vraagtekens bij zetten. Een dergelijk medium gebruikt een soort versleuteling op je bestand, waardoor hackers niet zo makkelijk bij de inhoud kunnen. Daarbij kun je ook door een extra beveiliging op het bestand te zetten, het de hackers al helemaal moeilijk maken om erbij te kunnen. Het is daarom ook belangrijk om te kijken hoe dat medium omgaat met gevoelige bestanden, voordat je er gebruik van maakt.

Het gaat natuurlijk niet alleen om de inhoud van het grote bestand, maar ook om jouw eigen gegevens. Deze moeten ook op een veilige manier verwerkt worden in het bedrijf. Controleer daarom ook altijd hoe het bedrijf omgaat met de persoonsgegevens van de ontvanger en de afzender, zodat ook jullie gegevens niet zomaar bij iemand terechtkomen.

 

Wanneer is een bestand te groot om het via de normale manier, zoals mail, te versturen? 

Dat hangt van de server van je mailbox af, maar meestal gaat het om enkele megabytes. Maar bij een groot bestand, zoals een scriptie of een auditonderzoek, gaat het vaker om gigabytes dan om megabytes. Dan zul je al snel over moeten stappen op een apart medium om de grote bestanden versturen. Kijk bij het bedrijf, dat je wil gebruiken om het grote bestand te kunnen versturen, goed naar de mogelijkheden die zij bieden voor de grootte van het bestand. Check ook meteen in welke resolutie de bestanden verstuurd worden. Als de ontvanger het document moet afdrukken, moet het document natuurlijk scherp genoeg zijn om de leesbaarheid te verhogen. Het is aan te raden om hierbij aan te houden dat een bestand een resolutie moet hebben van minimaal 300dpi (dots per inch).

Grote bestanden versturen vereist dus wellicht wat zoekwerk om het juiste bedrijf te vinden die de grootte van het bestand aan kan. Het is echter wel belangrijk om bovenstaande aspecten mee te nemen bij het gebruiken van een ander bedrijf. Het gaat immers altijd om gevoelige gegevens, of het nu gaat om de inhoud van het document of om de persoonsgegevens van de ontvanger/afzender.