Bibianharmsen
Image default
Woning en Tuin

Hoe maak je je keuken helemaal naar je eigen zin?

Een nieuw huis betekend vaak een nieuwe keuken. Wanneer de keuken niet helemaal naar je zin is, maar je geen budget hebt voor een nieuwe zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Hieronder staan een aantal tips uitgewerkt hoe je je keuken toch naar je eigen zin kunt maken.

Wanneer de keuken echt niet naar je zin is kun je beginnen met zorgen voor een goede basis. Je kunt bijvoorbeeld de keukenkastjes van een likje verf voorzien, de handgreepjes vervangen of de muur achter de keuken een andere kleur geven. Daarna kun je gaan kijken naar de aankleding van de keuken. 

Persoonlijke eyecatchers

Het ligt een beetje aan de soort keuken die je hebt hoe veel ruimte er over blijft voor persoonlijke decoratie, maar in elke keuken is altijd wel een plekje waar je iets persoonlijks kan toevoegen. Als er een stukje muur over is in de keuken zou je hier bijvoorbeeld planken kunnen ophangen of een keukenrekje. Hier kun je verschillende spullen op kwijt, zoals: potten met rijst en pasta, je mooiste servies, potjes kruiden en de mooiste glazen. Op zo’n plank of rekje kan het ook leuk zijn een plant neer te zetten, zo zorg je gelijk voor wat groen in de keuken. Boven het aanrechtblad kun je een rekje ophangen, waar je alle tools aan kwijt kunt. Dit kan soms een beetje rommelig ogen, maar staat vaak speels en gezellig. Door de keuken aan te kleden met leuk servies, leuke theedoeken en misschien een leuke weegschaal of mixer op het aanrecht, zorg je voor een gezellige sfeer. De decoratie kun je natuurlijk helemaal uitkiezen naar eigen smaak, waardoor je een stukje van jezelf in de keuken stopt en hij wat meer eigen aan zal gaan voelen. 

Gezellig tafelen

Naast de keuken zelf zegt ook de keukentafel veel over de sfeer die er in de keuken hangt. Door te kiezen voor een keukentafel met stalen poten en een stoer blad, zorg je voor een industriële sfeer in de keuken. Als je kiest voor een witte tafel kan het de ruimte wat ruimtelijker en groter laten lijken. Heb je een hele kleine keuken met weinig loopruimte? Dan zou je kunnen kiezen voor een eettafel die je kunt opklappen. Je klapt hem dan uit als je hem nodig hebt en je kunt hem opklappen wanneer je hem niet meer nodig hebt. Hierdoor houd je genoeg ruimte over in de keuken om te lopen en te kunnen koken. Wil je een keer iets anders? Dan zou je voor een ronde of een ovale keukentafel kunnen gaan. Een keukentafel kan soms wat groot, hoekig en log ogen in de keuken, door te kiezen voor ronde vormen staat dit zachter in de ruimte. Een ronde tafel staat gezellig en knus, omdat iedereen dichter bij elkaar zit.

Bij een gebrek aan opbergruimte in de keuken is het misschien slim om een keukentafel te nemen met lades erin. Hierin kun je dan bijvoorbeeld placemats en tafelkleden in opbergen, zodat deze geen ruimte meer innemen in de keuken zelf. Een uitschuifbare eettafel is handige keuze wanneer je graag etentjes organiseert voor veel mensen. Als er mensen blijven eten kun je de tafel uitschuiven, zodat je meer mensen kwijt kunt. Wanneer je weer met minder mensen eet, kun je de tafel weer inschuiven en neemt deze minder ruimte in beslag. 

Lekker zitten is ook belangrijk

De stoelen die je kiest bij de keukentafel zeggen ook veel over welke sfeer de keuken uitstraalt. Kies je voor grote stoelen waar je lang lekker in kunt zitten of kies je kleinere stoelen die minder ruimte in beslag nemen? Ook het materiaal van de stoelen is iets om goed over na te denken. Stoelen van kunststof zijn handig wanneer je kleine kinderen in huis hebt, doordat je deze makkelijk schoon kunt maken. Stoelen met een zachte of fluwelen stof zorgen voor een romantische, rustige uitstraling in je interieur, maar zijn minder gemakkelijk schoon te krijgen bij vlekken. Leren stoelen staan strak en stoer in je interieur. Deze stoelen zijn ook makkelijk schoon te maken, maar vragen soms wel om wat meer onderhoud. Verder is het goed om te kijken of je stoelen wil met leuningen of zonder. Stoelen met leuningen zitten soms net wat lekkerder, maar stoelen zonder leuningen kan je makkelijk helemaal onder de tafel schuiven. Dit is bij stoelen met leuningen niet altijd het geval. Als je weinig ruimte hebt rond de tafel is het handiger om te kiezen voor stoelen zonder leuningen, omdat deze dan niet in de weg staan wanneer ze niet worden gebruikt.

Tip: oriënteer je op keukentafels met stoelen. Zo weet je zeker dat je een passend geheel krijgt. 

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel wat inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met het eigen maken van je keuken.