Bibianharmsen
Image default
Insolventie

Wat te doen als je aangereden wordt als fietser?

Als je aangereden wordt als fietser is dit natuurlijk al heel erg p zich en hoop je dat je niet zoveel schade hebt opgelopen dat je hier de rest van je leven last van houdt. Je kunt een flinke klap maken wanneer je met de fiets wordt aangereden, omdat je natuurlijk een stuk minder beschermd zit dan wanneer je in een auto zit of een helm op je hoofd hebt als een motorrijder of een bestuurder van een brommer of scooter. Je bent erg kwetsbaar als fietser en als je wordt aangereden als fietser is het maar de vraag wat je er aan over houdt. 

Het ontvangen van een schadevergoeding

Je kan aangereden worden als fietser door bijvoorbeeld een scooter, maar wanneer het erger wordt, word je aangereden door een auto of misschien zelfs een bus of een vrachtwagen. In de meeste gevallen ben je als fietser niet aansprakelijk voor de schade die je hieraan overhoudt, omdat je als fietser een stuk kwetsbaarder bent dan degene die je aanrijdt. Je hebt vaak recht op een schadevergoeding, tenzij er sprake is van overmacht van de bestuurder die het ongeluk heeft veroorzaakt. Dit is vaak niet goed aan te tonen, en daarom is een schadevergoeding vaak op zijn plaats wanneer een fietser wordt aangereden. 

Volgens de wet

Of de bestuurder ook echt aansprakelijk is voor het geval dat jij bent aangereden als fietser moet worden bepaald door een expert. Volgens de wet is een fietser en daarbij ook een voetganger de zwakkere partij, omdat je niets hebt wat je beschermt. Daarom staan zij vaak in hun recht wanneer er een ongeluk betreft waar je wordt aangereden als fietser of als een voetganger. Daarom zijn alle bestuurders van voertuigen verplicht verzekerd tegen het aanbrengen van schade aan een ander, met een zogeheten WA verzekering.