Bibianharmsen
Image default
Kinderen

Wat veroorzaakt zadelpijn?

Wat veroorzaakt zadelpijn?

Fietsen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging, maar het kan leiden tot zadelpijn. Zadelpijn kan optreden als je te veel tijd in het zadel doorbrengt en kan pijnlijk en moeilijk te behandelen zijn. Er zijn dingen die je moet weten over de oorzaak van zadelpijn om te voorkomen dat deze in de toekomst optreedt.

Slechte zadel pasvorm

De meeste fietsers hebben wel eens last van zadelpijn, maar dit kan worden voorkomen met de juiste zadel pasvorm. Een slecht passend zadel kan ongemak en zelfs blessures veroorzaken. Het zadel moet de juiste vorm en maat hebben voor je lichaam. De meeste zadels hebben een gebogen vorm. Er zijn ook platte zadels beschikbaar die beter werken als je een groter of smaller bekken hebt of als je in een agressieve houding op de fiets zit. Het zadel moet in de juiste positie op de fiets zitten. Er zijn veel soorten zadels beschikbaar, waaronder zadels die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen. Deze zadels hebben vaak een kortere neushoogte en bredere zitbotten dan de herenversies. Als je niet zeker weet welk type zadel het beste bij je lichaamsvorm en rijstijl past, ga dan met je got bag naar een fietsenwinkel en raadpleeg een expert.

Slechte rijtechniek

Een slechte rijtechniek kan ook zadelpijn veroorzaken. Als je betere rijtechnieken oefent en een goede fiets pasvorm krijgt, kun je zadelpijn voorkomen. Een goede fiets pasvorm is belangrijk omdat het rijders helpt zich comfortabeler te voelen tijdens het trappen. Dit betekent dat ze niet zoveel stress op hun lichaam hoeven te doorstaan. Een goede fiets pasvorm betekent dat de zithoogte, stuurpenlengte, stuurhoogte en -breedte en cranklengte allemaal goed zijn aangepast aan je lichaam. Fietsers moeten thuis goede rijtechnieken oefenen terwijl ze zich voor elke rit opwarmen, omdat dit ook blessures op de weg of op het parcours helpt voorkomen. Je kunt met je rieten boodschappentas naar een fietsenwinkel gaan op zoek naar een goede fiets.

Denk aan de fiets en je zadel

Controleer de hoogte van je fietszadel. Als de zitting te hoog is, oefen je druk uit op de bovenkant van je zitbotten. Dit kan pijn en gevoelloosheid in je benen veroorzaken. Controleer ook de hoek van je zadel. De juiste hoek voelt als een zachte buiging van knieën tot heupen. Als het te veel naar beneden of naar boven gaat, kun je ongemak ervaren als gevolg van drukpunten op verschillende delen van je lichaam. Controleer daarnaast de zadelhelling. Als de kanteling onjuist is, kan dit op verschillende manieren bijdragen aan ongemak. Het kan meer druk op één kant veroorzaken en het kan voorkomen dat het bloed goed doorstroomt door aders die samengedrukt worden. Dit kan het moeilijk maken voor zenuwen en pezen die door gevoelige gebieden gaan, zoals net onder het stuitje.

Focus op jezelf

Focus je tot slot op jezelf. Ben je goed gehydrateerd? Goed uitgeslapen? Goed gevoed? Goed gekleed voor het weer? Er zijn veel dingen die ons lichaam beïnvloeden en die we gemakkelijk kunnen beheersen. Door je lichaam in topconditie te houden, voorkom je zadelpijn en kun je langer genieten van het rijden.