Bibianharmsen
Image default
Electronica en Computers

Een goede werkhouding aannemen achter uw computer doet u zo

Werk je veel met de computer? Dan zit je heel wat achter je bureau te werken. Een goede werkhouding is hierbij erg belangrijk. Je bent misschien na een paar al snel geneigd om wat onderuitgezakt te gaan zitten. Dit moet je echt zien te voorkomen. In een verkeerde werkhouding zitten kan lichamelijke klachten veroorzaken zoals pijn in je rug of nek. Daarom hier wat tips die je helpen om een goede werkhouding aan te nemen achter de computer.

Het beeldscherm

Kijk eens goed naar de hoogte van je beeldscherm. Ga goed recht voor je beeldscherm zitten. Daarbij is het belangrijk dat je de bovenkant van het beeldscherm precies op ooghoogte afstelt. Hiermee voorkom je dat je nekklachten krijgt. Daarnaast moet je ook even rekening houden met de juiste afstand tot het scherm. Een goede kijkafstand is zo ongeveer iets van 50 centimeter. Te dicht op je scherm zitten is ook niet goed voor de juiste werkhouding.

Het bureau op de juiste hoogte instellen 

Naast het beeldscherm is het uiteraard ook belangrijk om het bureau op de juiste werkhoogte in et stellen. Het is een beetje afhankelijk of je veel of weinig moet typen of schrijven. Is dit namelijk het geval dan moet je de hoogte van het bureau iets lager instellen. Omdat je anders je armen niet op het bureaublad kan leggen. 

De bureaustoel

Het allerbelangrijkste is misschien wel de bureaustoel. Je zit er heel wat uren op om achter je computer te kunnen werken. Om in de juiste houding te zitten moet je de bureaustoel zo afstellen dat je de knieën in de juiste hoek kan buigen (90 graden). Ook is het van belang dat je als je op de stoel zit je voeten goed plat op de grond kan neer zetten.

Ga altijd goed rechtop zitten en let er goed op dat je niet op een gegeven moment helemaal onderuitgezakt gaat zitten. Een ander belangrijk punt bij een bureaustoel is dat je je armen ook op de juiste manier op de armleuningen kan leggen. De juiste manier is dat je armen in een bepaalde hoek moet kunnen buigen net zoals bij je knieën. Zit je in een verkeerde werkhouding op je bureaustoel dan ga je geheid een keer last krijgen van je nek of rug. Om dit te voorkomen is een goed afgestelde of zelfs een ergnomische bureaustoel kopen echt geen overbodige luxe.

Neem op tijd even een korte pauze

De hele tijd of een hele dag in dezelfde houding zitten is ook niet zo goed. Neem daarom tussen het werken door korte pauzes. Ga even een klein stukje lopen of pak even een momentje rust. Als richtlijn kan je bijvoorbeeld na iedere twee uur werken achter de computer even tien minuten bewegen of rust nemen. Het mag ook iets langer of iets korter maar geef je lichaam even de tijd om wat te ontspannen.