Bibianharmsen
Image default
Zakelijke dienstverlening

Fouten in belastingaangifte na scheiding

Veel koppels denken niet na over de financiële afspraken bij een eventuele scheiding. Uit onderzoek blijkt dat maar 1op de 3 getrouwde mensen hier van te voren afspraken over maakt. De Belastingdienst heeft hier onderzoek naar gedaan en 530 mensen ondervraagd die de afgelopen 5 jaar gescheiden zijn. Het gaat bij de aangifte vaak fout als het gaat om de woning. Zo zijn er bij vier op de tien stellen nooit afspraken gemaakt over hoe de verdeling van de hypotheekrente aftrek is geregeld bij een gezamenlijk koophuis. Ook maakt één op de drie stellen geen afspraken over bedragen die terugbetaald worden voor belastingen of toeslagen.

Veel stellen hebben hier geen afspraken over omdat dit ook geen verplichting is.  Toch is het zeer aan te raden om dit wel te doen voordat je gaat trouwen. Door deze financiële afspraken van te voren vast te leggen, zorg je dat alle geldzaken na de scheiding correct afgehandeld worden. Bovendien kan je bij onduidelijkheden altijd terugvallen op deze afspraken die van te voren bepaald zijn. Dit soort afspraken maak je met een echtscheidingsconvenant, die je maakt wanneer je samen bent. Het is verstandig om hier over na te denken wanneer je gaat trouwen of gaat samenwonen met elkaar.

Veel mensen vragen zich na de scheiding af of ze de aangifte los van elkaar of nog samen moeten doen. In principe is beide mogelijk, maar het is altijd goed om hierover met elkaar in overleg te gaan zodat de inkomsten belasting wel juist wordt gedaan. Je kan zo namelijk voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Zo moet je bij de inkomstenbelasting vaak inkomensgegevens van je ex-partner in vullen maar vaak wordt dit overgeslagen. Je kan nog samen aangifte doen wanneer je het hele jaar fiscale partners bent, met een gemeenschappelijk inkomen en aftrekposten om dit een laatste keer nog gunstig te verdelen. Een accountantskantoor kan hierbij van pas zijn. Met de belastingadviseur kun je dit soort zaken bespreken en je laten adviseren.

http://weanaaldwijk.nl