Bibianharmsen
Image default
Bedrijven

Volg online een cursus gebarentaal

Ken je iemand die doof of slechthorend is en wil je daar beter mee leren communiceren? Of gaat je eigen gehoor hard achteruit? Dan is een cursus gebarentaal misschien iets voor jou. Je leert de belangrijkste gebaren voor een hele reeks alledaagse situaties zodat je na de cursus goed overweg kunt met allerlei praktische zaken. Dat kun je gemakkelijk online, vanuit je eigen huis, doen.

Wat is gebarentaal eigenlijk

Gebarentaal lijkt heel veel op gesproken taal. De taal ontwikkelt zich in de loop van de tijd en er ontstaan gebaren die alleen binnen een bepaalde groep gebruikt worden. Net zoals er binnen Nederland bijvoorbeeld Fries, Limburgs of Twents gesproken wordt, kan er ook verschil zijn in de gebaren die in verschillende delen van het land gebruikt worden. Wel is er een standaard vastgesteld zodat alle gebruikers van de gebarentaal in Nederland elkaar kunnen begrijpen. Internationaal ligt dat anders. Zoals Nederlanders niet zonder meer Franstaligen of Spanjaarden kunnen verstaan, kunnen sprekers van gebarentaal uit verschillende landen elkaar ook niet zomaar verstaan.

NGT en NmG

Voordat je aan een cursus gebarentaal gaat beginnen, is het goed om te weten wat je precies wilt leren. Er zijn namelijk verschillende typen gebarentaal: de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands met Gebaren (NmG). Dit zijn twee verschillende talen. De NGT is de echte gebarentaal, om het zo maar te noemen. NmG is een combinatie van Nederlands en gebarentaal. Hierbij worden de gebaren ondersteund door de Nederlandse spreektaal of andersom.

Een cursus volgen

Om een cursus gebarentaal te volgen, hoef je niet ver te reizen. Dat kan gewoon vanuit je luie stoel achter je laptop. Je kunt kiezen voor een cursus Nederlandse Gebarentaal of voor Nederlands met Gebaren. Coaching door een docent is ook mogelijk. Wil je je kennis van de grammatica verdiepen? Dat kan ook met een speciale module.