Bibianharmsen
Image default
Aanbiedingen

3 manieren om mentaal sterker te worden

Zoals we hebben geleerd, wordt je niveau van mentale veerkracht niet bepaald bij de geboorte – het kan in de loop van het leven van een persoon worden verbeterd. Hieronder zullen we een aantal verschillende strategieën en technieken onderzoeken die worden gebruikt om de mentale veerkracht te verbeteren. 

Nick de Waard geeft ons een aantal tips. Meer tips kun je lezen in zijn artikel over mentaal sterker worden.

1. Vaardigheidsverwerving
Het verwerven van nieuwe vaardigheden kan een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van veerkracht, omdat het helpt om een ​​gevoel van meesterschap en competentie te ontwikkelen – die beide kunnen worden gebruikt in uitdagende tijden, evenals het zelfrespect en het vermogen om problemen op te lossen.

De aan te leren vaardigheden zijn afhankelijk van de persoon. Sommigen kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij het verbeteren van cognitieve vaardigheden zoals werkgeheugen of selectieve aandacht, wat zal helpen bij het dagelijks functioneren. Anderen kunnen baat hebben bij het leren van nieuwe hobby’s door middel van competentiegericht leren.

Het verwerven van nieuwe vaardigheden binnen een groepsomgeving geeft het extra voordeel van sociale steun, die ook veerkracht cultiveert.

2. Doelen stellen
Het vermogen om doelen te ontwikkelen, bruikbare stappen om die doelen te bereiken en uit te voeren, helpen allemaal om wilskracht en mentale veerkracht te ontwikkelen. Doelen kunnen groot of klein zijn, gerelateerd aan fysieke gezondheid, emotioneel welzijn, carrière, financiën, spiritualiteit of zo ongeveer alles. Doelen die betrekking hebben op het verwerven van vaardigheden hebben een dubbel voordeel. Bijvoorbeeld een instrument leren bespelen of een nieuwe taal leren.

Sommige onderzoeken geven aan dat het stellen van en werken aan doelen die verder gaan dan het individu, d.w.z. religieuze betrokkenheid of vrijwilligerswerk voor een doel, bijzonder nuttig kan zijn bij het opbouwen van veerkracht. Dit kan een dieper gevoel van doel en verbinding bieden, wat waardevol kan zijn in uitdagende tijden.

3. Gecontroleerde blootstelling
Gecontroleerde blootstelling verwijst naar de geleidelijke blootstelling aan angstopwekkende situaties en wordt gebruikt om individuen te helpen hun angsten te overwinnen. Onderzoek wijst uit dat dit veerkracht kan bevorderen, vooral als het gaat om het verwerven van vaardigheden en het stellen van doelen – een drievoudig voordeel.

Spreken in het openbaar is bijvoorbeeld een nuttige levensvaardigheid, maar ook iets dat bij veel mensen angst oproept. Mensen die bang zijn om in het openbaar te spreken, kunnen doelen stellen met gecontroleerde blootstelling om deze specifieke vaardigheid te ontwikkelen of te verwerven. Ze kunnen zichzelf blootstellen aan een klein publiek van een of twee personen en hun publiek in de loop van de tijd geleidelijk vergroten.

Dit type actieplan kan door het individu worden geïnitieerd of kan worden ontwikkeld met een therapeut die is opgeleid in cognitieve gedragstherapie. Succesvolle inspanningen kunnen het gevoel van eigenwaarde en een gevoel van autonomie en meesterschap vergroten, die allemaal kunnen worden gebruikt in tijden van tegenspoed.

https://nickdewaard.nl/mentaal-sterker-worden/