Bibianharmsen
Dienstverlening

Een overlijdensrisicoverzekering aanvragen, hoe werkt dat?

Een overlijdensrisicoverzekering aanvragen is niet simpelweg een kwestie van een paar gegevens invullen en een premie uitkiezen op de laagste prijs. Er zijn verschillende factoren die de hoogte van de premie, en of je in eerste instantie in aanmerking komt voor een overlijdensrisicoverzekering. Daarom krijg je hier alle informatie die je moet weten wanneer je een levensverzekering wilt afsluiten.

Hoe wordt je aanvraag verwerkt?

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kies je allereerst een looptijd van de premie en een verzekerd bedrag. De looptijd die je maximaal af kunt sluiten wordt mede bepaald door je leeftijd. Bij een hogere leeftijd heb je een groter risico op overlijden en ook bij bepaalde aandoeningen kan je aanvraag geweigerd worden. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd wordt deze bij de meeste verzekeraars vaak dezelfde dag nog verwerkt.

Kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je ziek bent geweest?

Verzekeraars werken met een medische acceptatie. Bij gezonde mensen is dit vrijwel nooit een probleem maar bij een ziekte kan dit wel complicaties opleveren. Er wordt door een adviseur gekeken naar het zogenoemde statistische verloopt van een aandoening. Of de ziekte progressief of regressief is bijvoorbeeld. Daarnaast wordt er naar je persoonlijke situatie gekeken en op basis van die twee factoren wordt er bepaald of, en onder welke voorwaarden je een levensverzekering af kunt sluiten.

Aandachtspunten omtrent de premiebetaling

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Dat is natuurlijk de grote vraag. Maar dat is niet het enige om rekening mee te houden. Want wat krijg je voor die premiebetaling terug? Zo koppelen veel mensen de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek. Maar wat nu als je de hypotheek tijdens je looptijd hebt afbetaald? Dan is het misschien helemaal niet nodig om een verzekering aan te houden. Ga daarom op zoek naar een verzekeraar die je de mogelijkheid biedt om je levensverzekering af te kopen. Dat betekent dat je de verzekering tijdens de looptijd stop kunt zetten.