Bibianharmsen
Image default
Gezondheid

Het belang van de oren van de hond!

De hond gebruikt haar oren niet enkele om mee te luisteren, maar ook om mee te communiceren! Zoals je merkt zijn de oren voor de hond enorm belangrijk. Het is aan jou als hondeneigenaar dan ook de verantwoordelijkheid om de oren van de hond goed schoon te houden. Naast het goed schoonhouden van de oren kun je aan de oren van de hond ook gemakkelijk zien of er wat mis is met de hond! In deze blog leggen we je uit hoe jij als hondeneigenaar gebruik kunt maken van de oren van je hond.

Schoonmaken oren van de hond

Door de oren van de hond goed schoon te maken voorkom je dat hier viezigheid in ontstaat. Je kunt de oren hond schoonmaken met een oorspray of met een wattenstaafje. Het is belangrijk om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. De oren van een hond zijn ontzettend gevoelig. Als het beestje van jongs af aan gewend is aan het feit dat de oren worden schoongemaakt werpt dit op de lange termijn zijn vruchten af. Door op jonge leeftijd gewend te raken aan het vervelende gevoel, zal dit in de toekomst als minder vervelend ervaren worden. Als men op latere leeftijd pas begint met het schoonmaken van de hond zal de hond hier veel minder makkelijk gewend aan raken.

De oren gebruiken als herkenningspunt van ziekten

De oren van de hond vallen op omdat deze op een duidelijk zichtbare plek zitten. Hierdoor kunnen de oren gemakkelijk worden gebruikt als herkenningspunt van ziekten. Je kunt aan de manier waarop de oren van de hond zich gedragen zien of er iets mis is met het beestje. Als de oren bijvoorbeeld naar beneden hangen kan dit duiden op oorsmeer of oorontsteking bij honden. In deze gevallen is het extra belangrijk om de oren goed schoon te maken. Dit kun je zelf doen, of in het geval van een ontsteking bij de huisarts laten doen. Daarnaast krabt een hond zichtbaar meer aan de oren als er iets mis is. Dit kan dus ook voor jou als baasje een teken zijn dat je eens met je hond langs de huisarts moet!