Bibianharmsen
Image default
Dienstverlening

Hypotheken Bergen op Zoom: welke extra kosten komen daarbij kijken?

Je wilt een huis kopen in Bergen op Zoom. Waar moet je dan rekening mee houden? Je kunt een hypotheekadviseur inschakelen en daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke kostenposten waar je aandacht aan moet besteden voor je een huis kunt kopen. Daarom hier wat meer uitleg over de kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek. Hou deze informatie in je achterhoofd wanneer je hypotheken in Bergen op Zoom gaat vergelijken.

De rente bij een hypothecaire lening

Een hypotheek is in feite niets meer dan een lening. De hypotheekverstrekker dekt de kosten voor het huis en jij betaalt dit bedrag terug in maandelijkse hypotheeklasten. De hypotheekverstrekker verdiend geld door rente te vragen over het bedrag dat je hebt geleend. De hoogte van de rente is dus een belangrijke indicator bij het vergelijken van hypotheken in Bergen op Zoom. Op dit moment is de rente erg laag en dat is gunstig als je een huis wilt kopen. Aan de andere kant gaan de huizenprijzen nog steeds door het dak dus het bedrag dat je moet lenen is ook veel hoger. Daarnaast kun je kiezen hoe lang je de rente vast zet. Bij een gunstige rente zetten mensen de rente vaak vast op 20 of 30 jaar. Maar als je denkt dat deze nog lager kan gaan zakken kun je er ook voor kiezen om de rente voor één jaar vast te zetten.

Een hypotheekadviseur in Bergen op Zoom inschakelen

Een andere kostenpost om te overwegen is het inschakelen van een hypotheekadviseur in Bergen op Zoom. Deze helpt je bij het vergelijken en vinden van geschikte hypotheken voor jouw situatie. Ook een groot deel van het papierwerk wordt door de hypotheekadviseur geregeld. Een adviseur helpt je bij het in kaart brengen van je financiële situatie, die bepaald hoeveel je maximaal kunt lenen.

Eenmalige kosten

Naast lopende kosten zoals de rente, zijn er een aantal kostenposten die je eenmalig moet betalen. De diensten van hypotheekadviseur in Bergen op Zoom zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast moet je rekening houden met:

  • Taxatiekosten (€400,-). Veel hypotheekverstrekkers willen weten wat de daadwerkelijke waarde van de woning is en of dit niet teveel verschilt met het bedrag dat jij wilt bieden.
  • NHG (0.7% in 2020). Met Nationale Hypotheek Garantie loop je minder risico wanneer je een woning koopt en je inkomen onverwacht wegvalt. De eenmalige kosten bedragen 0.7% van de totale aankoopsom. Let op, dit percentage kan ieder jaar veranderen!
  • Makelaarskosten (€1000,-). Schakel je een makelaar in om de aan- of verkoop van je woning de regelen?
  • Notariskosten (€1200,-). Een notaris regelt al het papierwerk voor de overdracht van het huis. Tip: laat de notaris meteen een samenlevingscontract voor jou en je partner opstellen.
  • Overdrachtsbelasting (2%). De overdrachtsbelasting is een bedrag die je als kopende partij verplicht moet betalen. Dit geldt alleen voor bestaande woningen.

De notariskosten en makelaarskosten bij elkaar staan beter bekend on de naam Kosten Koper.

Hoeveel betaal je in totaal meer op je hypotheek?

Tel je alle bovengenoemde bedragen bij elkaar op dan betaal je tussen de 6% en 8% meer voor je woning. De precieze kosten hangen af van je persoonlijke wensen. Ga je de aankoop zelf regelen of schakel je een makelaar in? Regel je het uitzoeken van hypotheken in Bergen op Zoom zelf en breng je je eigen situatie in kaart? Dan spaar je bijvoorbeeld de kosten voor een hypotheekadviseur weer uit.