Bibianharmsen
Image default
Aanbiedingen

Eczeem – het voorkomen van een geïrriteerde huid

Eczeem, een veelvoorkomende huidconditie, manifesteert zich door jeukende uitslag, korstjes, bultjes, schilfers en zwellingen. Deze huidaandoening kent diverse soorten, elk met specifieke behandelingen. Naast de bekende aanpakken zoals het vermijden van heet douchen en het gebruik van zorgvuldig geselecteerde huidproducten, biedt EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) een innovatieve methode om de emotionele belasting van eczeem aan te pakken.

EMDR: Een Psychologische Benadering voor Eczeembehandeling

Hoewel EMDR voornamelijk bekend staat om zijn effectiviteit bij de behandeling van PTSS en trauma, kan deze therapievorm ook waardevol zijn voor eczeempatiënten. De constante jeuk en de zichtbare huiduitslag kunnen leiden tot aanzienlijke emotionele stress, inclusief angst, depressie en een gevoel van isolatie. Deze psychologische aspecten kunnen de fysieke symptomen van eczeem verergeren, wat de conditie moeilijk beheersbaar maakt.

EMDR therapie kan helpen 

EMDR therapie kan helpen bij het verminderen van de emotionele stress die geassocieerd wordt met eczeem. Door middel van geleide oogbewegingen helpt EMDR patiënten negatieve gedachten en gevoelens te herverwerken, wat kan resulteren in een vermindering van de ervaren stress en angst. Het verminderen van deze emotionele belasting kan indirect bijdragen aan het verminderen van de eczeemsymptomen, doordat stress een bekende trigger is voor eczeemuitbraken.

EMDR in het behandelplan voor eczeem

Het integreren van EMDR in het behandelplan voor eczeem biedt een holistische benadering die zowel de fysieke als de emotionele aspecten van de aandoening aanpakt. Naast het gebruik van medicinale zalven en crèmes en het nemen van preventieve maatregelen tegen eczeem, kan EMDR patiënten ondersteunen in hun gevecht tegen de aandoening door hen te helpen beter om te gaan met de psychologische uitdagingen die eczeem met zich meebrengt.

EMDR als aanvullende therapie

Patiënten die geïnteresseerd zijn in EMDR als aanvullende therapie voor eczeem, dienen dit te bespreken met hun behandelend arts. Een geïntegreerde behandelaanpak, die medische en psychologische strategieën combineert, kan de meest effectieve manier zijn om de kwaliteit van leven voor mensen met eczeem te verbeteren. Dit benadrukt het belang van een multidisciplinaire aanpak in de zorg voor patiënten met chronische huidaandoeningen.