Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Eczeem – het voorkomen van een geïrriteerde huid

Eczeem is een jeukende huiduitslag die voor veel overlast kan zorgen. Eczeem heeft meestal als gevolg dat er korstjes, bultjes schilfers en zwellingen op de huid ontstaan. Er bestaan verschillende soorten eczeem, die ieder hun eigen specifieke kenmerken hebben. Er zijn dan ook diverse manieren om deze verschillende soorten uitslag te behandelen. Maar er zijn daarnaast ook tips die ervoor kunnen zorgen dat je het ontstaan van eczeem op bepaalde plekken op jouw huid kunnen voorkomen. Het is dus niet alleen goed om te weten van welke soort eczeem je last hebt, maar ook hoe je de uitslag ook voor kan zijn door bepaalde maatregelen te nemen.

 

 

Niet te heet douchen

Het belangrijkste om als eerste te weten is dat eczeem niet besmettelijk is voor anderen. Het is een uitslag die op zichzelf ontstaat en vormt geen gevaar voor anderen in jouw omgeving. Daarnaast kun je de uitslag beperken door niet te lang en te heet te douchen. Spoel jezelf maximaal vijf minuten af met warm water en droog jezelf vervolgens ook goed af. Op deze manier beperk je het ontstaan van eczeem op jouw huid. Probeer ook zo min mogelijk shampoo of zeep te gebruiken. Bepaalde zeepsoorten kunnen irriterend werken op de huid. Dit is natuurlijk afhankelijk van de weerstand van jouw eigen huid.

 

Zalf of crème

Er zijn verschillende zalfjes of crèmes beschikbaar bij de apotheek die kunnen helpen met het tegengaan van eczeem. Het beste is om een neutrale zalf of crème uit te kiezen om de geïrriteerde huid het beste te kunnen behandelen. Ook kun je bij jouw huisarts corticosteroïdzalf- of crème aanvragen. Deze krachtige zalf gaat ontstekingsprocessen tegen en voorkomt ook verdere jeuk. De zalf is op verschillende sterktes verkrijgbaar. Raadpleeg dan ook jouw huisarts eerst, zodat je de juiste soort zalf gebruikt om de eczeem op jouw huid te kunnen behandelen.