Bibianharmsen
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is mediation?

Van de term mediation heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar wat houdt het precies in? Mediation is in het kort bedoeld om twee partijen te helpen die een geschil met elkaar hebben. Dit kan om verschillende dingen gaan, zowel in de zakelijke als in de privésfeer. Bij mediation gaan beide partijen met elkaar in gesprek onder leiding van een mediator. Het doel is om samen afspraken te maken en het probleem op te lossen. Op deze manier kan bijvoorbeeld een vervelende rechtszaak worden voorkomen. 

Wanneer moet ik mediation inschakelen?

Er zijn verschillende redenen om een mediator in te schakelen. Zo is mediation bijvoorbeeld een absolute aanrader als je ook nadat het conflict is opgelost nog te maken hebt met de andere partij. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een echtscheiding. Mediation kan er dan voor zorgen dat beide partijen op een goede manier met elkaar om kunnen blijven gaan.

Mediation bespaart daarnaast tijd en geld als je het vergelijkt met een stap naar de rechter. In een zakelijk conflict is dit dus zowel voor werkgevers als werknemers aantrekkelijk. Bovendien heb je via mediation zelf invloed op de uitkomst van het traject, wat bij een rechtszaak niet het geval is. Afspraken maken moet je namelijk zelf doen, een mediator helpt je alleen met het maken van die afspraken.

Mediation bij een scheiding

Het inzetten van mediation bij een scheiding komt vaak voor. Daar zijn meerdere redenen voor:

  • Ook al ben je gescheiden, je hebt nadien vaak nog met elkaar te maken. En dit is zeker het geval als er kinderen in het spel zijn. Daarom is een goede afhandeling van de scheiding belangrijk.

  • Een mediator is stukken goedkoper dan langlopende juridische procedures die anders misschien nodig zouden zijn.

  • Een mediator is gespecialiseerd in het oplossen van specifieke relationele problemen die vaak ten grondslag liggen aan een conflict dat tot een scheiding heeft geleid.

Ben je zelf op zoek naar een scheidingsbemiddelaar, dan kun je op Zorgzaamscheiden.nl mediators vinden in Doetinchem, Alkmaar, Breda en andere grote Nederlandse steden.