Bibianharmsen
Image default
Financieel

Wat valt onder de dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Het kan de beste overkomen dat je tijdelijk je werk niet kunt uitvoeren in verband met een ongeluk dat je achter de rug hebt of bijvoorbeeld een ziekte. In sommige gevallen krijg je dan gewoon doorbetaald. In andere gevallen zal je salaris met de tijd iets zakken, maar zul je alsnog een maandelijks bedrag ontvangen. Er zijn echter ook situaties waarin je simpelweg geen geld krijg als je niet werkt. Voorbeelden hiervan zijn freelancers en allerlei soorten zzp’ers. In deze situaties is het handig dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt. De vraag die velen hebben is echter, wat valt er nou allemaal onder de dekking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die wanneer jij arbeidwsongeschikt raakt zorgt dat je alsnog een deel van het bedrag dat je onder normale omstandigheden zou verdienen ontvangt. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het zo dat je een bepaald bedrag per maand moet betalen. Dit bedrag wordt ook wel de premie genoemd. De premie die je betaalt kun je zelf kiezen, maar er is uiteraard wel een minimum. Dit minimum kan per verzekering erg verschillen. Hoe hoger jij voor je premie betaalt, hoe groter het percentage is dat je vergoed zult krijgen van het bedrag dat je normaal zou verdienen als je arbeidsongeschiktheidsverzekering raakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en er kan van alles en nog wat gebeuren waardoor je zelfs je werk achter de computer soms weken of maanden lang niet meer kunt uitvoeren. Als je dan zonder inkomsten zit kan dit tot grote problemen leiden. Je vaste lasten dienen immers alsnog betaald te worden, ondanks het feit dat je arbeidsongeschikt bent geworden. In deze situaties is het erg fijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben. Je hebt dan de garantie nooit volledig zonder inkomsten te zitten en in ieder geval de huur te kunnen betalen.

Wanneer geldt een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is geldig in talloze gevallen. Stel je voor dat je bouwvakker bent en dagelijks bezig bent in de bouw, dan heb je je armen en benen op gezonde wijze hard nodig en zul je niet kunnen werken met een gebroken arm of been. Dit valt dan onder de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder kan het zijn dat je bijvoorbeeld een virus bent opgelopen die er voor zorgt dat je nauwelijks uit je ogen kunt kijken en een stuk minder functioneert, waardoor je bijvoorbeeld je taken achter de computer niet of niet volledig kunt uitvoeren. Ook in dit geval heb je de arbeidsongeschiktheidsverzekering achter de hand. Er zijn uiteraard nog talloze situaties waarin je je arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt gebruiken. Om in een situatie waarin je twijfelt of je arbeidsongeschiktheidsverzekering de situatie ondersteund dit te weten te komen kun je je verzekering bellen. Een ZZP arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je afsluiten via het AOVcentrum.nl