Bibianharmsen
Image default
Financieel

Wat is de Wft Basis en welke opleiding heb je hiervoor nodig?

Wat is Wft? 

De Wft is een wet en staat voor: Wet op het Financieel Toezicht. Deze wet is een aantal jaren in het leven geroepen door de Rijksoverheid. Deze wet is bedacht om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Daarnaast dient de wet ook ter bescherming van de consument: hij of zij vertrouwt namelijk een hoop geld toe aan een financiële instelling. De wet geldt voor iedereen die werkzaam is in de financiële dienstverlening. In totaal bestaan er negen Wft-diploma’s. Het diploma die jij nodig hebt, is afhankelijk van het vakgebied waarin je werkt. Het Wft Basis is een van die negen diploma’s. Dit is het diploma die echt de basis van de financiële dienstverlening omvat. Met deze module begin je meestal ook. Het Wft Basis geeft jou nog niet de bevoegdheid om een consument te voorzien van een financieel advies. Je kunt de consument wel voorzien van een heleboel informatie, zoals over de financiële producten die je aanbiedt. Op het moment dat je de klant ook wilt adviseren, dien je nog over een aanvullend Wft-diploma te beschikken. 

Heb jij het Wft-diploma Basis nodig? Schrijf je dan eerst in voor de Wft Basis Opleiding. 

Afhankelijk van waar je werkt, dien je over een of meerdere Wft-diploma’s te beschikken. Vraag bij jouw (potentiële) werkgever na welke dit zijn. De Wft-diploma’s die jij kunt behalen, zijn: 

 • Wft Basis 

 • Wft Zorg

 • Wft Consumptief Krediet

 • Wft Schade Particulier

 • Wft Vermogen 

 • Wft Inkomen

 • Wft Schade Zakelijk

 • Wft Hypothecair Krediet

 • Wft Pensioen 

Wat is Wft Basis? 

De Wft Basis is een van de negen Wft-diploma’s die je kunt behalen. De Wft Basis is echt de basis en is meestal de module waar je mee begint. Wanneer je aan de slag wilt bij een bank of verzekeraar als financieel adviseur: start met de module Wft Basis. Om in het bezit te komen van het Wft-diploma Basis, wordt er sterk aangeraden om eerst de Wft-opleiding Basis te volgen. De opleiding stoomt je als het ware klaar om het examen zonder slag of stoot in één keer te halen. De opleiding behandelt onder andere: 

 • de financiële markt;

 • financiële wet- en regelgeving;

 • bank- en verzekeringswezen; 

en

 • algemene financiële vaardigheden.

Nadat je de opleiding hebt voltooid en het examen hebt behaald, kun je klanten adviseren over financiële diensten, zoals bij banken, en je kunt alle klantvragen beantwoorden. Vragen die betrekking hebben op sparen, betalen en verzekeren. 

Wft-examen Basis 

Wanneer je denkt dat je hier klaar voor bent en voldoende op voorbereid, schrijf je je in voor het Wft-examen Basis. Het examen duurt in totaal 120 minuten en bevat 42 vragen. De vragen uit het examen zijn onderverdeeld in drie categorieën, te weten: Kennis en Begrip (20 vragen), Professioneel Gedrag (2 vragen) en Vaardigheden en Competenties (20 vragen). Het totaal aantal punten die je kunt behalen, zijn 64 punten. De slaaggrens ligt op 68% van het aantal punten. Ben je geslaagd? Dan ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma Basis. 

Wft Schade Zakelijk

Wil je een aanvullend Wft-diploma behalen, zodat jij over adviesbevoegdheid beschikt? Lees hier alles over het behalen van de Wft Schade Zakelijk. 

https://financieel.hoffelijk.nl/