Bibianharmsen
Image default
Woning en Tuin

Een 3-fase spanningsrail: wat is het en waarom is het een goede keuze?

Licht is ontzettend belangrijk. Of het nou is voor in huis, op kantoor, in een magazijn of in een winkel, het licht zegt veel over de sfeer in de ruimte. Er zijn zo veel soorten verlichting en lampen dat je soms het overzicht kwijtraakt en het lastig kan zijn een goede keuze te maken. Soms is het ook niet helemaal duidelijk wat een bepaalde lamp nou precies inhoudt. Daarom vind je hieronder een uitleg over een 3-fase spanningsrail. Wat het is en waarom het een goede optie is om aan te schaffen.

Wat is een 3-fase spanningsrail?

Een 3-fase spanningsrail is een systeem waarin meerdere LED-railspots zitten. Deze spots kun je gemakkelijk verschuiven in de rail. Hierdoor zorg je voor flexibiliteit in je verlichting. Ook kun je de LED-railspots afzonderlijk van elkaar aan en uit zetten of dimmen.

In een 3-fase rail zitten drie fasegeleiders, een gezamenlijke nulgeleider en een aluminium behuizing is de aarde. Je kunt het railsysteem gebruiken met minimaal één fase, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van twee of drie fases. Elke LED-railspot heeft een eigen schakelaar. Deze schakelaar kan ingesteld worden op een van de drie fases.

Flexibel

Een van de voordelen van een 3-fase spanningsrail is de flexibiliteit die deze rail je geeft. Je kunt alle LED-spots verplaatsen, waardoor je het volledig kunt aanpassen naar hoe jij het wilt. Wil je bijvoorbeeld twee spots een kant op gericht en een spot de andere kant op, dan is dit mogelijk. Ook kun je de LED-spots los van elkaar gebruiken, hierdoor kun je er bijvoorbeeld een aanzetten en de andere uitzetten. Door de verschillende mogelijkheden kun je een geheel eigen, creatief lichtplan maken en kun je deze gemakkelijk aanpassen als je het anders wilt hebben. Wanneer de indeling van bijvoorbeeld: je winkel of kantoor veranderd, kun je gemakkelijk de verlichting mee veranderen, zonder dat je direct nieuwe verlichting aan moet schaffen.

De een aan en de ander uit

Wanneer je wil dat een railsysteem wel aan staat en de andere niet, kun je deze gemakkelijk los van elkaar aan en uit zetten. Hierdoor ben je helemaal vrij in welke lampen je wel aan wilt hebben en welke niet. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de rail bij het raam niet aan te doen wanneer dit niet nodig is, maar de rails verder van het raam vandaan wel aan te doen. Zo hoef je niet onnodig verlichting aan te zetten op momenten dat voldoende daglicht van buiten komt en bespaar je energie.

Montage

Met de 3-fase spanningsrail heb je genoeg mogelijkheden met de montage. Alle rails zijn door middel van koppelstukken aan elkaar te verbinden. Hierdoor kun je het systeem helemaal op maat aanpassen aan de ruimte die je hebt. Wanneer je een railsysteem hebt hangen van een paar jaren geleden, kun je hier gemakkelijk nieuwe LED-spots in monteren. Het binnenwerk van de rails in namelijk onveranderd gebleven in de jaren, deze is ook bij elk merk hetzelfde. Hierdoor kun je ook gemakkelijk overstappen op LED-spots, zonder dat je gehele rails moet vervangen.

Een ander voordeel van de 3-fase spanningsrail is dat je de belasting van de LED-spots kunt verdelen over meerdere groepen. Hierdoor kun je meerdere LED-spots installeren op een rail. Vooral bij grote installaties is dit erg handig. Een hele ingewikkelde installatie is gelukkig niet nodig, want vanuit een spanningspunt kan de hele rail gevoed worden.

Er zijn verschillende soorten railsystemen te vinden. Een voorbeeld van een railsysteem is de Nordic spanningsrail. Bij deze spanningsrail heb je de keuze uit een inbouw systeem of een opbouw systeem. Verder kun je deze rail helemaal zelf samenstellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen of je gaat voor grijs, wit of zwart. Daarnaast kun je ook kiezen welke inzetplaatjes, beugels, moeren en adapters je wilt. Railsystemen zijn dus erg flexibel, je kunt ze volledig aanpassen aan je ruimte en aan je eigen behoeften. Ook als ze eenmaal hangen blijven ze flexibel, doordat je zelf kunt bepalen welke aan en welke uit staan en welke kant de spots op schijnen.