Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

3 mbo banen waar je niet snel aan denkt

Je zit op de middelbare, je laatste jaar: het wordt nu toch tijd om je in te schrijven voor een opleiding aan het MBO. Het kiezen is moeilijk; er zijn verschillende soorten opleidingen die soms ook verder gaan op het HBO. De juiste keuze maken is belangrijk; niemand wilt zijn geld verspillen aan het opnieuw kiezen van een opleiding. Soms is het handig om voorbij de standaard dingen te kijken. Kok, marketingadviseur, of social work; er zijn genoeg banen naast deze drie dingen.

De eerste baan die wordt aangeraden is een eventproducer. Dit is iemand die er voor zorgt dat een evenement goed gepland is en dat de juiste gasten zijn uitgenodigd. Door de natuur van dit baantje, moet je vaak ook heel veel reizen door het land, wat voor velen een spannende uitdaging kan zijn. Als je iemand bent die wel van een feestje houdt en het niet erg vindt om vaak te reizen naar de andere kant van Nederland, dan is dit misschien wel een baantje voor jou. Ook is het handig om een skill te hebben in plannen en organiseren, maar vaak is dit geen noodzaak aan het begin.

De tweede baan is kapitein binnevaart. Hier wordt je opgeleid om smalle boten te kunnen besturen die bijvoorbeeld dingen vervoeren door het land, of misschien mensen vervoeren. Als je iemand bent die van het water houdt en varen relaxend vindt, is dit een topbaan.

De derde baan is rietdekker. Rietdekken is vaak spannend omdat je op een hoog dak zit, dus hoogtevrees moet je zeker niet hebben als je voor deze opleiding kiest. Vaak beginnen rietdekkers een eigen bedrijf, maar het is ook mogelijk om gewoon onder een bedrijf te werken als hulp. Als hulp doe je vaak het meeste ervaring nog, omdat je ook klusjes moet doen die niks met rietdekken te maken hebben. Zo kun je steeds verder leren en ervaring op doen.