Bibianharmsen
Image default
Gezondheid

Alles wat u moet weten over propolis

Propolis: wat het is, hoe het te gebruiken en wat de voordelen zijn

Sommige bomen die in de natuur voorkomen, produceren een soort hars met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die de plant beschermen tegen aanvallen van insecten en schimmels.

Wanneer de bijen dit hars verzamelen, brengen ze het naar de bijenkorf, waar ze de propolis vormen, een mengsel van stuifmeel, was en plantaardige harsen. Het wordt vaak gebruikt in de vorm van een extract, het werkt als een natuurlijk antibioticum, heeft voedingsstoffen die helpen bij het verbeteren van de immuniteit van het lichaam, antioxidanten en schimmelwerende werking.

De biologische eigenschappen van propolis houden rechtstreeks verband met de chemische samenstelling ervan, die kan variëren afhankelijk van de omgeving waarin de bijenkorf zich bevindt, zoals de temperatuur, het klimaat, het type omringende vegetatie, de tijd en de techniek die wordt gebruikt om te oogsten, alsmede de bijensoort, maar in zijn geheel bestaat het voornamelijk uit harsachtig en balsamico-materiaal dat door bijen wordt verzameld uit de takken, bloemen, spruiten en stuifmeel, naast was en speekselafscheidingen van de bijen.

Het gebruik van propolis door de geschiedenis heen

Het is niet van vandaag de dag dat de mensheid propolis kent en gebruikt. Uit historische documenten blijkt dat het door Egyptenaren en Grieken werd gebruikt als een antiseptisch middel en ook om hun doden te balsemen, waardoor ze werden ontdaan van ontbinders. De Inca’s gebruikten het in situaties van koorts; en de legionairs van het Romeinse Rijk gebruikten het om hun wonden te genezen.

De Grieken, waaronder Hippocrates, hebben propolis geadopteerd als een inwendig en uitwendig genezend middel; en Plinius, een Romeinse historicus, noemt het een geneesmiddel dat in staat is de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Vele studies gedaan met propolis bewijzen de antibacteriële werking ervan en daarom wordt het geclassificeerd als een krachtig natuurlijk antibioticum. Het grote voordeel ten opzichte van gewone antibiotica is dat propolis, in tegenstelling tot gewone antibiotica, alleen bacteriën vernietigt die schadelijk zijn voor de gezondheid, waardoor de andere bacteriën, zoals bacteriën uit de darmflora, behouden blijven. Een andere zeer belangrijke factor is dat de bacterie geen resistentie tegen propolis creëert, zoals bij synthetische antibiotica het geval is.

Voordelen van propolis

Een van de belangrijkste voordelen van propolis en andere immunomodulerende voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kurkuma en glutamine) is om in te grijpen tegen het ontstekingsproces van het lichaam. Het is ook een antioxidant. Met andere woorden, zijn vitaminen en mineralen zullen helpen in het proces van het reinigen van ons lichaam.

Propolis is een van de beste, zo niet de beste, immunomodulerende voedingsmiddelen. Het heeft ook een schimmelwerende en antibacteriële werking. Het helpt dermatitis, netelroos en schimmels, op de nagels of de huid te voorkomen en te behandelen, zoals zweet met een zeer sterke geur (schimmel).

Hoest, keelpijn, gastritis, voedselvergiftiging en koortslip zijn enkele voorbeelden van problemen die door propolis consumptie kunnen worden opgelost. De flavonoïden die erin zitten helpen ook de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.

Sommige studies met propolis bewijzen al de ontstekingsremmende effecten die de cellulaire immuniteit stimuleren en de activiteit van het vernietigen van vreemde lichamen stimuleren. Flavonoïden helpen ook om overtollige vrije radicalen uit het lichaam te verwijderen en de productie van afweercellen in het lichaam te verhogen.

Hulp bij het slapen

Een functie van propolis – voor velen onbekend – is het reguleren van de slaap, vooral voor degenen die ’s nachts fysieke activiteiten beoefenen of een grote variatie aan routine schema’s hebben, factoren die van invloed zijn op de circadiane cyclus.

Wie ’s nachts traint, verandert de circadiane hormonale cyclus en dat verergert het slaappatroon. Wanneer propolis ’s nachts wordt gebruikt, stimuleert het melatonine en reguleert het, naast de werking als immunomodulator, de slaap.

Hoe gebruik je propolis

Propolis is te vinden in natuurproducten winkels en apotheken in verschillende vormen. Of bij een honingspecialist als Lekkerhoning. De meest voorkomende zijn pilletjes, tinctuur, kogels of extract, wat de meest geconcentreerde versie van het product is.

Voor wondgenezing of acne en puistjes, breng één of twee druppels van het extract aan op de site. Voor keelpijn voeg je vier of vijf druppels propolis extract toe aan een kopje water en maak je een gorgeldrankje.

Contra-indicaties

Propolis is, vooral in zijn ruwe vorm, een stof met veel suiker, waardoor het gevaarlijker wordt voor diabetici of mensen met de neiging om de ziekte te ontwikkelen. Er is ook een risico op een allergie, die zich manifesteert als zwelling, roodheid, jeuk of netelroos op de huid. Laat voor gebruik twee druppels van het extract op de huid druppelen en wacht 30 minuten om te zien of het ongemak zich voordoet. De ruwe vorm kan ook de tanden bevlekken – geef dus de voorkeur aan propolis extract