Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Een dak van rieten bekleding

Daken van riet, vroeger was dit de dakbekleding van de armen. Nu kun je je dat misschien niet meer voorstellen, gezien je nu vaak juist rieten daken ziet op de duurdere woonhuizen. Een rietendak is tegenwoordig een zeer stijlvolle optie voor je huis en straalt luxe en sfeer uit.

Dat riet vroeger goedkoop was, kwam omdat er enkel en alleen riet werd gebruikt om de daken mee te bedekken. Buiten dat dit natuurlijk ook niet veel deed om warmte of koelte vast te houden, zo was het ook nog eens brandgevaarlijk omdat we toen natuurlijk nog niet het riet konden impregneren zoals dat nu wel altijd gebeurt door rietdekkers.

Tegenwoordig is een dak van riet dan ook een even veilige en stevige optie als een dak van beton of dakpannen. Dat komt omdat er tegenwoordig ook eigenlijk altijd voor een constructie wordt gekozen waarin niet enkel riet wordt gebruikt maar onder het riet bijvoorbeeld dakpannen worden gebruikt. Deze dakpannen zijn volledig aan het zicht onttrokken en dienen dan ook vooral de stevigheid en duurzaamheid van de constructie te verhogen. Dat maakt het dak dus steviger en het gaat langer mee.

Het riet zelf heeft in de loop der jaren ook de nodige verbeteringen ondergaan. Zo is het niet meer altijd gebruikelijk dat er echt riet wordt gebruikt. Er wordt ook gebruik gemaakt van zogenaamd nep riet, dat dus van plastic is gemaakt. Dit riet ziet er echter wel net zo echt uit als echt riet, maar heeft een aantal voordelen ten opzichte van echt riet. Kunstmatig riet is namelijk veel minder gevoelig op zaken zoals schimmel en mosgroei. Dit zijn vaak oorzaken van lekken en schade bij echt riet, en bij kunstriet kan dat dus gelukkig een heel stuk worden verminderd. Het ziet er bovendien natuurlijk ook net zo goed als echt riet.