Bibianharmsen
Image default
Beauty en verzorging

Weg met dat haar: hoe werken ontharingslasers?

Als je de eindeloze strijd tegen ongewenst lichaamshaar beu bent, dan is ontharing met laserapparatuur misschien wel de oplossing waar je naar op zoek bent. Deze technologie heeft de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, en het is geen wonder waarom. In dit artikel bespreken we hoe ontharingslasers precies werken en waarom ze zo effectief zijn. Benieuwd? Lees verder!

Het principe van ontharingslasers

Het geheim achter ontharingslasers is eigenlijk vrij eenvoudig. Deze apparaten maken gebruik van geconcentreerde lichtstralen om haarzakjes te targeten. Haarzakjes zijn de kleine structuren onder je huid waaruit haar groeit. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment in de haarzakjes, waarna het wordt omgezet in warmte. Deze warmte beschadigt de haarzakjes, waardoor ze niet meer in staat zijn om haar te laten groeien.

Selectieve fotothermolyse

Een belangrijk concept bij ontharingslasers is selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat de laser reageert op specifieke doelwitten, in dit geval de haarzakjes, zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit is mogelijk omdat het pigment in de haarzakjes, melanine genaamd, een hogere affiniteit heeft voor het laserlicht dan de omliggende huid. Hierdoor wordt de laserenergie hoofdzakelijk geabsorbeerd door de haarzakjes, terwijl de huid grotendeels gespaard blijft.

De groeicyclus van het haar

Het succes van ontharingslasers wordt ook beïnvloed door de groeicyclus van ons haar. Haar doorloopt verschillende fasen, namelijk de groeifase (anagene fase), de overgangsfase (katagene fase), en de rustfase (telogene fase). Lasers werken het beste wanneer je haar actief groeit en veel pigment heeft, wat meestal tijdens de groeifase gebeurt. Omdat niet al je haar tegelijkertijd in dezelfde fase zit, heb je meer dan 1 behandeling nodig om alle haarzakjes te behandelen wanneer ze in deze belangrijke groeifase zitten.

Waarom zijn meerdere sessies nodig?

Je vraagt je misschien af waarom je niet gewoon één laserbehandeling kunt ondergaan om voor altijd van ongewenst haar af te zijn. Helaas is het niet zo eenvoudig. Omdat haarzakjes zich in verschillende groeifasen bevinden en niet allemaal tegelijk actief zijn, is het noodzakelijk om meerdere sessies te plannen om alle haarzakjes te behandelen wanneer ze het meest responsief zijn voor de laser.

Is ontharing met lasers pijnlijk?

Veel mensen maken zich zorgen over de pijn tijdens een laserbehandeling. Over het algemeen wordt de procedure als draaglijk beschouwd, maar het kan wel wat ongemak veroorzaken. Sommige mensen omschrijven het als een lichte tinteling of een elastiekje dat tegen de huid schiet. Gelukkig duurt elke sessie meestal maar een paar minuten, afhankelijk van het te behandelen gebied, waardoor het ongemak snel voorbij is. Dus als je die scheermesjes en waxstrips beu bent, overweeg dan eens een bezoek aan een ontharingskliniek voor een laserbehandeling!