Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Een goede beveiliging met raambomen

Waarvoor dient een raamboom?

Veel mensen vinden het belangrijk dat het huis goed beveiligd is. Er wordt steeds meer aandacht aan gegeven, op tv zijn er spotjes over te zien en gelukkig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Zo kunnen voor – en achterdeuren voorzien worden van antitrekbeslag tegen de steeds populairdere zogenaamde “Bulgaarse inbraakmethode” waarbij de cilinder simpelweg uit het slot getrokken wordt. Maar indien de deuren goed beveiligd zijn en de ramen worden vergeten, zal de inbreker zijn aandacht daar snel naar verleggen. Het is dus heel belangrijk dat bij het beveiligen van het huis niet alleen de deuren onder handen genomen worden, maar ook zeker de ramen! Raambomen zorgen ervoor dat ramen niet alleen goed gesloten worden maar ook op slot kunnen. 

Modellen raambomen

Er zijn verschillende soorten: met slot, zonder slot, met haakschot of met ingebouwde kierstandhouder. De modellen zonder slot zijn nog steeds vrij inbraakgevoelig doordat inbrekers vrij eenvoudig het raam toch kunnen openen door een gaatje in het kozijn te boren en met een ijzerdraad de boom omhoog te duwen. Nog veiliger zijn dus de varianten met slot, er kan zelfs voor gekozen worden om dezelfde sleutel te gebruiken op alle raamboompjes in het huis, zo wordt het goed afsluiten van de ramen wel heel eenvoudig! In principe kan dit beslag ook op bijvoorbeeld de achterdeur of de balkondeur geplaatst worden voor extra beveiliging. Op de voordeur zijn ze minder geschikt, doordat ze alleen van binnenuit geopend kunnen worden. Indien dit toch een gewenste plaats is, een goede tip: plaats ze ondersteboven, dit voorkomt dat ze niet toch per ongeluk in het slot vallen bij het sluiten van de deur. 

 

Raambomen aanschaffen

Online is er een flinke keuze uit verschillende modellen, vooral AXA en DX bieden een mooi assortiment van goede kwaliteit. AXA bijvoorbeeld is vooral bekend van fietssloten, maar is als het gaat om raam – en deurbeslag ook zeker een groot merk. Beide voeren het SKG keurmerk en het politiekeurmerk Veilig Wonen. DX sloten staan tevens bekend om hun fraaie design. Het is vrij eenvoudig om de geleverde modellen zelf te monteren, er wordt een montagehandleiding meegeleverd. Wees bij het monteren wel alert op het niet beschadigen van het raam bij het indraaien van de schroeven en dat deze het eventuele hoofdslot niet in de weg zitten. Het is verstandig om het beslag eerst met een paar schroeven aan te draaien en bekijken of deze goed sluit. Draai daarna de rest van de schroeven erin om het raambeslag volledig te monteren. Een fijn gevoel dat de ramen voortaan goed beveiligd zijn!

https://www.toplock.nl