Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Stemmingswisselingen: zowel bij vrouwen als bij mannen

Vaak wordt er gedacht dat stemmingswisselingen veel vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Dit is echter een misverstand. Zowel de dames als de heren kunnen spontaan in huilen uitbarsten of als een duveltje uit een doosje een woede-uitbarsting krijgen. Zonder dat ze weten waar dit zelfs vandaan komt. Stemmingswisselingen zijn niet alleen vervelend voor de mensen die er onder gebukt gaan, maar ook voor hun omgeving. Het kan een waarschuwingssignaal zijn voor een naderende burn-out, maar ook een kwestie van hormonen zijn. Heb je er last van zonder dat je er een oorzaak aan kunt koppelen, neem dan contact op met je huisarts.

Mood swings en onze hormoonhuishouding

Het op een neer gaan van jouw stemming kan te maken hebben met je hormonen die je een loer draaien. Ben je een vrouw, dan kan je cyclus ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. Bijna niets is ingewikkelder dan het hormonenstelsel van vrouwen. De overgang gaat aan vrijwel geen enkele vrouw onopgemerkt voorbij. Klachten als opvliegers, toename van gewicht en bijvoorbeeld vermoeidheid zijn vaak gehoord. Dit komt omdat de productie van oestrogeen en progesteron daalt. Ben je een man, dan moet je weten dat de heren ook te maken krijgen met de hormonale overgang. Dit wordt de andropauze genoemd, ofwel de penopauze. De klachten zijn gelijk als die van de vrouwen, maar een stuk milder.

Goed voor je stemming: lekker slapen!

Wat de oorzaak van jouw stemmingswisselingen ook zijn: een goede nachtrust doet wonderen. Heb je bijvoorbeeld te veel stress dan zorgen jouw stresshormonen ervoor dat je te veel adrenaline aanmaakt. Deze stof zorgt ervoor dat je langer wakker (en alert) blijft. Bij stress zijn stemmingswisselingen slechts één van de vele symptomen. Met een slaappil los je je klachten dus niet op. De enige remedie is de bron van je stemmingswisselingen grondig aan te pakken. In het artikel ‘Stemmingswisselingen’ lees je hoe je dat kan aanpakken op de site van Ruud Meulenberg.