Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Blauw Licht Filter Computerbrillen

Computerbrillen zijn tegenwoordig vaak uitgerust met een blauw licht filter in de glazen ook wel blueblock filter genoemd. Dit blauw licht filter blokkeert alleen het schadelijke deel van het spectrum met de kortste golflengtes.

Bril met blauw licht filter

Als je dagelijks langdurig naar een scherm kijkt dan is het aan te raden om een computerbril tegen blauw licht te dragen om je ogen te beschermen tegen het schadelijke gedeelte wat in blauw licht zit.

Dat het niet gezond is om ’s avonds in bed voor het slapen gaan naar een scherm te kijken van een smartphone of tablet is nog steeds niet algemeen bekend. Door het blauwe licht dat een smartphone scherm uitstraald word je slaapritme verstoord. Dit komt omdat onze hersenen denken dat het nog overdag is. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine gestaakt.

Melatonine en blauw licht

Melatonine is een stofje dat ons gemakkelijk in slaap brengt. Dit wordt aangemaakt als het donker is waardoor we als het weer licht is ons goed uitgerust voelen. Gedurende de dag wordt er minder melatonine aangemaakt en wordt je slaap geremd. Tijdens de avonduren, onder invloed van weinig blauw licht, geven de hersenen meer melatonine af waardoor je eerder in slaap valt. Ons bioritme is een dag-nachtritme.

Het blauwe licht van smartphones en tablets houdt ons dus wakker, zelfs uren nadat we deze hebben uitgeschakeld. Het effect van blauw licht is tot wel drie uur na de blootstelling nog te voelen. Dat wil niet zeggen dat je voor het slapen gaan niet meer naar je smartphone mag staren. Dat doet waarschijnlijk toch niemand.

Waarom blauw licht je wakker kan houden

Het is niet zozeer het gewone licht dat je wakker houdt. Het is dus het blauwe licht wat je slapeloos maakt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het gebruik van een mobieltje en de daardoor onvermijdelijke blootstelling aan blauw licht zorgt voor een slechtere en kortere slaapcyclus bij volwassen en kinderen. Het moge duidelijk zijn dat het langdurig gebruik van een smartphone in de avond voor het slapen niet bevorderlijk is voor je slaap.

Het licht dat het menselijke oog bereikt en binnendringt wordt opgedeeld in zichtbaar licht, met golflengtes van 380 tot 780 nm. Niet-zichtbaar licht met licht in het ultraviolet bereik (UV-licht) en het infrarood bereik (IR-licht). Lig je ’s avonds in bed nog vaak op je smartphone te kijken? Val je daarna vaak slecht in slaap? Dan komt dat dus door een overdaad aan blauw licht van je smartphone beeldscherm.

Voordelen Blauw licht filter computerbrillen

De computerbril met blauw licht filter blokkkeert alleen het schadelijke deel van het spectrum met de kortste golflengtes. Met een blauw licht bril verbeter je je nachtrust als je veel in de avond achter de computer zit of als je voor het slapen gaan nog even op je smartphone kijkt. Het verschil is niet alleen dat je gemakkelijker in slaap valt maar ook dat je je de volgende ochtend een stuk beter uitgeslapen voelt.

De bril tegen blauw licht met blueblock voor vermoeide ogen

Zie je daarom aan het einde van de dag niet meer scherp? Of kun je je niet meer concentreren op het beeldscherm? Heb je vermoeide of branderige ogen? Of last van vermoeidheid na langdurig beeldschermwerk? Dan is een bril tegen blauw licht zeer geschikt voor je.

Blauw licht filter bril online bestellen?

In de webwinkel van computerbril.org hebben ze een ruim assortiment aan computerbrillen met blauw licht filter glazen met diverse monturen en kleuren. Deze blauwlichtfilter brillen hebben allemaal het bekende blueblock filter in de lenzen. Alle computerbrillen zijn leverbaar op sterkte en zonder sterkte. Ook zijn er handige clip-ons en flip-ups leverbaar met blauwlicht filter voor degene die hun gewone bril op sterkte willen blijven gebruiken. Dat geldt ook voor de overzet blueblock bril met blauwlichtfilter. Neem een kijkje in de webshop.

https://computerbril.org/blauw-licht-filter-brillen/