Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Zorgverzekering kiezen: waar moet je op letten

Wil je een nieuwe zorgverzekering kiezen, dan doe je er goed aan om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Hoewel de meeste verzekeringen in basis aan elkaar gelijk zijn, bestaan er onderling toch wel behoorlijke verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de maandpremie, het aantal behandelingen dat je vergoed krijgt of het feit dat je vrije keuze uit zorgverleners hebt. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat jij belangrijk vindt aan een zorgverzekering. Als je dat weet, kan je het internet op gaan, een vergelijkingswebsite openen en ga je zorgverzekeringen vergelijken.

Erg veel zorgverzekeringen te vergelijken

Er zijn enorm veel verschillende zorgverzekeringen beschikbaar in ons land. Dat maakt het erg ingewikkeld om de zorgverzekeringen te vergelijken en daar de beste voor jou uit te kiezen. Er zijn namelijk zoveel zaken waar je rekening mee moet houden. Om je een handje op weg te helpen worden hier een paar belangrijke punten waar je op moet letten benoemd.

Belangrijke aspecten

Ga je zorgverzekeringen vergelijken, zal een van de eerste dingen die je gevraagd wordt zijn welke soort zorgverzekering je zoekt. Wil je een restitutie- of een naturaverzekering. Het verschil zit in het feit of je de zorgkosten zelf betaald en later terug krijgt van de zorgverzekeraar of dat de kosten direct door de zorgverzekeraar worden betaald. Bij een restitutiepolis heb je altijd vrije zorgkeuze, bij een naturapolis worden de kosten volledig vergoed wanneer het gaat om een gecontracteerde zorgverlener. Een ander belangrijk punt is of je een aanvullende verzekering, voor bijvoorbeeld de tandarts of een bril, nodig hebt of niet. Let er daarbij goed op of de te verwachten kosten niet lager zullen zijn dan extra premie die je voor de aanvullende verzekering moet betalen. Tenslotte is het eigen risico van belang. Iedereen heeft hetzelfde verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Je kan zelf kiezen dit bedrag te verhogen wat met zich mee brengt dat de maandpremie wat omlaag gaat.

 Aanvullende zorgverzekeringen vergelijken

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben afgesloten. Dit geldt in ieder geval voor de basisverzekering. Daarnaast is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor kosten die niet onder het basispakket vallen. Denk hierbij aan kosten voor de tandarts, een nieuwe bril, fysiotherapie. Wil je overstappen en ga je zorgverzekeringen vergelijken met elkaar, bedenk je dan goed of jij het komende jaar verwacht dergelijke kosten te gaan maken. Als dat het geval is, is het verstandig om ook de aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken.

Verschillen per verzekeringsmaatschappij

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je kan dus zelf kiezen of je er eentje afsluit of niet. Er bestaan verschillende aanvullende verzekeringen. Onder andere voor fysiotherapie of de tandarts. Per verzekeringsmaatschappij is er verschil in de hoogte van de premie of van de vergoedingen. Vandaar dat het aan te raden is om de aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken met elkaar en de verschillen goed naast elkaar zet. Wanneer je een extra aanvullende verzekering afsluit, ga je ook meer premie betalen. Bedenk je voor het afsluiten goed of het wel rendabel voor jou zal zijn om een aanvullende verzekering te nemen. Zo kan het voorkomen dat je per jaar meer aan premie kwijt bent dan dat je aan zorgkosten hebt gemaakt.

https://www.vergelijkjezorgverzekering.nl/zorgverzekering-kiezen/