Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Ga toch fietsen met je kind!

Het is ontzettend belangrijk om je kind op vroege leeftijd kennis te laten maken met fietsen. In Nederland is één van de belangrijkste vervoersmiddelen de fiets en daarom is het een goed idee om het fietsen snel onder de knie te hebben.

Een kinderfiets is daarvoor bij uitstek het beste middel om te gaan oefenen. In Nederland is een groot aantal speciale kinderfietsen te vinden, die verschillen in inchmaten. Hierdoor is voor elk kind een fiets te vinden. Vanaf ongeveer 4 jaar oud zijn er fietsen te vinden die met of zonder zijwieltjes gebruikt kunnen worden. Elke fietsenwinkel verkoopt deze fietsen.

Hoe leer je fietsen?

Het belangrijkste om te leren is evenwicht bewaren en stabiel op de fiets te zitten. Het is dus goed om in eerste instantie het kind te laten oefenen met een loopfiets om kennis te maken met het evenwicht en de stabiliteit, en later op een driewieler zodat de benen het fietsgevoel begrijpen.

Vervolgens kan een jongensfiets en/of meisjesfiets worden aangeschaft. Omdat het eerst nog heel lastig is, bestaan er zijwieltjes die aan de fiets bevestigd kunnen worden. Op deze manier kan het kind gaan fietsen maar is er altijd het vangnet van de zijwieltjes. Als het fietsen goed gaat, kunnen de zijwieltjes eraf worden gehaald en zal het kind nog een aantal keer vallen, omdat het echt heel lastig is om het evenwicht te begrijpen. Daarna zal het beter gaan.

Voordelen van vroeg fietsen

Omdat een fiets een vrij veilig vervoersmiddel is, is het fijn te weten dat je kind veilig naar school kan fietsen, alleen of met een groepje. Daarnaast is het een gezonde manier van vervoer, je bent in de buitenlucht en in beweging. In Nederland gebeurt veel op de fiets en daarom is het goed om het kind hier aan te laten wennen.

Later zal het kind fietsen ook leuker vinden als op jonge leeftijd het fietsen is aangeleerd. Ook hoeft het kind niet te wennen aan altijd in de auto zitten en kun je samen ritjes op de fiets gaan maken. Daarnaast is het voor kinderen natuurlijk leuk speelgoed.

 

http://www.kinderfietsenwinkel.be