Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Waarom ik een voorstander ben van de verplichte zorgverzekering

Ik krijg wel eens de vraag van mensen waarom een zorgverzekering eigenlijk verplciht is. Waarom mag ik er niet gewoon voor kiezen om niet verzekerd te zijn, vragen deze personen dan vaak. Ik leg ze vervolgens uit waarom het goed is dat iedereen in Nederland een zorgverzekering heeft.

De volgende argumenten kunnen daarbij wellicht wat helpen, mocht u ook eens in een discussie verzeild raken met zo iemand.

Het maakt het voor iedereen goedkoper

Omdat in Nederland iedereen ijn steentje bijdraagt kunnen we de zorgkosten relatief laag houden ten opzichte van andere landen in de werels. Iedereen betaalt even veel en iedereen is onderdeel van de maatschappij.

Kijk daarentegen eens naar de andere kant van de oceaan.

Daar zien we de Verenigde Staten waar het niet verplicht is om een zorgverzekering te hebben. Veel Amerikanen lopen dan ook onverekerd rond!

Niet alleen is dit zeer ongunstig voor deze personen zelf, mocht er iets ernstigs gebeuren met hun gezondheid dan kunnen veel personen een behandeling vaak niet betalen.

Ook zorgt het ervoor dat de kosten van de zorg uit de pan rijzen. Een veel kleinere groep brugers is nu namelijk verantwoordelijk voor de premies. Dit is een situatie die we in Nederland absoluut willen voorkomen.

Het vergroot namelijk de kans tussen arm en rijk nog meer, en een heleboel mensen lijden extra leed wat simpel voorkomen had kunnen worden.

Grote onderlinge concurrentie voor betere zorg

Ook ontstaat er grote onderlinge concurrentie tussen zorgverzekeraars omdat er zoveel mensen zijn die een verzekering nodig hebben. Dit leidt tot betere zorg voor alle inwoners van het land.

“Ja maar dokter”, hoor ik die zeurders alweer zeggen, “je moet de markt zijn werk laten doen!”

Het antwoord hierop is wederom snel te geven.

Ik verwijs deze mensen wederom door naar de overkant van de oceaan. We zien wat er in de praktijk gebeurd waneer de markt vrij spel krijgt. Goede zorgverzekeringen blijven alleen nog betaalbaar voor de rijken in de samenleving.

Dit is een situatie ik graag in ons land wil voorkomen. Ik zal altijd strijden voor goede zorg, voor iedereen.