Bibianharmsen
Image default
Zorg

Een broedmachine kopen: voor welk soort kiest u?

Gaat u een broedmachine kopen, dan dient u er uiteraard van op de hoogte te zijn over welke mogelijkheden de verschillende exemplaren beschikken. Denkt hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid lagen en hoeveel eieren u erin kwijt kunt, de ventilator, de thermometer en een automatische eierdraaier. Wilt u een broedmachine kopen – ook wel broedstoof genoemd-, dan vindt u op de website van Dierencompleet allerlei exemplaren met een uitvoerige beschrijving van de inhoud en mogelijkheden. Hierbij worden de broedmachines in twee hoofdtypen onderscheiden: de vlakbroedmachine en de motorbroedmachine. Hieronder leest u wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee.

Werken met een vlakbroedmachine

Wilt u een broedmachine kopen en kiest u voor een vlakbroedmachine, dan betekent dit dat u voor een broedmachine zonder een ventilator kiest. Bij een vlakbroedmachine bevindt de warmtebron zich aan de bovenkant van het apparaat. De eieren worden dus alleen van boven verwarmd. In feite bootst u hier de situatie van een broedkip mee na. Omdat deze op de eieren zit, komt ook dan de warmte alleen van boven.

Goed om te weten

Wilt u een dergelijke broedmachine kopen, dan dient u zich er bewust van te zijn dat er wat (beperkte) temperatuurverschillen binnen de machine kunnen optreden. Ook leidt deze manier van warmteconductie ertoe dat de temperatuur, elke keer dat de machine wordt geopend, gemakkelijk wordt beïnvloed. Een vlakbroedmachine met een automatisch keersysteem voorkomt dat de temperatuur van de broedmachine elke keer dat deze opengaat, wordt beïnvloed.

Werken met een motorbroedmachine

Een motorbroedmachine is een machine waarbij een motortje (ventilator) ervoor zorgt dat de warmte van het verwarmingselement gelijkmatig wordt verdeeld in de machine. Wilt u een dergelijke broedmachine kopen, dan levert deze luchtcirculatie u zeker extra gemak op. Ontstane temperatuurverschillen worden namelijk sneller weer rechtgetrokken. Staat u op het punt een broedmachine te kopen met deze motorische werking? Dan is deze in de meeste gevallen ook uitgerust met rollers die de eieren op gezette tijdstippen heen en weer rollen.

https://dierencompleet.nl