Bibianharmsen
Image default
Zorg

Bruikbare informatie over de collectieve zorgverzekering

In Nederland ben je vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit komt omdat de zorg duur is en we allemaal moeten bijdragen om dit betaalbaar te houden. In principe is het de enige verzekering in Nederland die echt verplicht is. Gelukkig mag je wel zelf een verzekeringsmaatschappij kiezen. Daarnaast is in Nederland alleen de basisverzekering verplicht en de aanvullende verzekering niet. Dus ook wat dat betreft heb je veel keuze. Ook heb je bij veel verzekeringsmaatschappijen in Nederland ook de mogelijkheid om een collectieve verzekering af te sluiten. Een collectieve verzekering sluit je af met een groep mensen. Iedereen heeft dan dezelfde verzekering en iedereen krijgt dan korting. Maar is een collectieve zorgverzekering altijd voordelig? In deze tekst gaan we daar wat dieper op in. Ook bespreken we andere aspecten.

 

Een collectieve zorgverzekering is soms duurder

Laten we maar meteen met het slechte nieuws beginnen. Een collectieve zorgverzekering is helaas niet altijd goedkoper. Dit klinkt misschien een beetje gek, want je krijgt toch korting? Dit is inderdaad het geval, maar het punt is dat bij een collectieve zorgverzekering iedereen verplicht is om precies dezelfde verzekering af te sluiten. Misschien zijn er aanvullende verzekeringen die je niet nodig hebt, maar die je dan toch verplicht bent om af te sluiten. Dit noemen ze oververzekeren. Misschien heb je nooit problemen met je gebit, maar moet je verplicht een dure tandartsverzekering afsluiten. We raden iedereen dus ook aan om eerst te kijken of de collectieve verzekering voordelig is voor je situatie. Breng je zorgwensen dus ook goed in kaart.

 

Gezinsleden profiteren soms ook

Heb je een groot gezin? Dan kan een collectieve zorgverzekering soms heel voordelig zijn, want het punt is dat bij veel zorgverzekeringen de andere gezinsleden ook kunnen profiteren van de korting. Wanneer je al deze korting bij elkaar optelt, dan kan je maandelijks soms tientallen euro’s besparen. Gezinsleden kunnen overigens niet bij elke verzekeringsmaatschappij profiteren van korting. Zoek dit dus goed uit, voordat je een verzekering afsluit.

 

Gemeentepolis

Sommige gemeentes bieden ook een collectieve verzekering voor minima aan. Dit zijn mensen die onder de armoedegrens leven. Vaak kun je dan profiteren van een hoge korting. Daarnaast betalen sommige gemeentes ook mee aan het eigen risico. Ben je dus een minima en vind je het lastig om rond te komen? Kijk dan eens of dit bij jouw gemeente mogelijk is.

 

Conclusie

In deze tekst hebben we de collectieve verzekering besproken. We hebben enkele aspecten benoemd en ook de voordelen en nadelen van een collectieve verzekering. Al met al ben je nooit verplicht om een collectieve verzekering af te sluiten, maar soms kan het wel raadzaam zijn.