Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

De WKKGZ wet en de aansluiting bij een geschilleninstantie

Waarvoor staat de WKKGZ?

In de zorg is het belangrijk om altijd kritisch te zijn en te blijven. Niet voor niets mag je niet zomaar aan het werk gaan als arts, tandarts of andere beroepen in de zorg. Bevoegd en bekwaam zijn is hierbij ontzettend belangrijk, want ben je dit niet, dan kan dat zorgen voor grote problemen bij patiënten/cliënten. De WKKGZ staat voor Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg. De wet is pas kort geleden ingegaan, namelijk vanaf 1 januari 2016.

Waarom is deze wet er?

Het gebeurt nu eenmaal dat niet iedereen altijd tevreden is over iedere zorgaanbieder. In dat geval kun je dan ook een klacht indienen. Deze wet zorgt ervoor dat een klant persoonlijk en snel afgehandeld kan worden, zodat de patiënt echt gehoord wordt en het gevoel heeft dat er iets gedaan wordt aan het probleem. Daarbij wil de patiënt natuurlijk andere mensen waarschuwen voor deze arts/tandarts etc. Om de zorg dan ook te verbeteren, is deze wet het leven in geroepen. De belangrijkste rol is hierbij een openheid van klachten en er vervolgens van kunnen leren. Op die manier kan de zorg zo goed mogelijk verbeterd worden.

Waarom de klacht niet indienen bij de zorgaanbieder?

Uiteraard kun je altijd proberen om eruit te komen met de zorgaanbieder. Vond je het niet in orde hoe je bent behandeld, heb je klachten over een behandeling zelf of is er iets aan anders aan de hand waarover je ontevreden bent? Dan is het altijd handig om dit aan te kaarten. Mocht dat niets uithalen, wat nog wel eens voorkomt, dan kun je overgaan naar de WKKGZ. De geschilleninstantie kan vervolgens aan de slag met jouw klacht. Is deze gegrond en blijkt inderdaad dat de zorgaanbieder niet wilde meewerken aan een oplossing? Dan zorgen zij ervoor dat je verder geholpen wordt. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld een schadevergoeding. Mocht je twijfels hebben over of jouw situatie ook verbeterd kan worden, dan kun je altijd contact opnemen en je verhaal uitleggen. Zo word je het snelst geholpen. De stichting zorggeschil kan dan verder kijken.