Bibianharmsen
Image default
Health / Alternative

Stoppen met roken met behulp van medicijnen

Medicijnen tegen de rookverslaving zijn een goed hulpmiddel. Maar hulpmiddel betekent niet automatisch wondermiddel. Elke stoppoging valt of staat met de échte wil om te stoppen. Je motivatie is immer de belangrijkste factor die bijdraagt aan het slagen van een stoppoging.

Hulpmiddelen bij het stoppen met roken kun je verdelen in nicotinevervangers en medicijnen. We zetten eerst de nicotinevervangers voor je op een rijtje.

Nicotinevervangers

Nicotinevervangers zorgen dat er nog steeds nicotine in het lichaam komt nadat wordt gestopt met roken. Over het algemeen wordt gezegd dat nicotinevervangers goed aanslaan bij rokers die op meer dan 15 sigaretten per dag zitten. Medicijnen in combinatie met een begeleidende cursus (ook vaak online aangeboden) wordt de kans van slagen bij een stoppoging een stuk groter. Door het gebruik van een nicotinevervanger vermindert de kans op lichamelijke ontwenningsverschijnselen (vergeet niet dat de geestelijke afhankelijkheid vaak veel groter is dan de lichamelijke, vandaar het eerder genoemde advies van een begeleidende cursus).

Besef je bij het gebruik van nicotinevervangers ook dat de afhankelijkheid van nicotine in stand wordt gehouden en dat je dus niet ‘verslavingsvrij’ zult raken.

Nicotinevervangers komen in diverse soorten:

  • nicotine pleisters: pleisters die het verlangen naar roken gedurende 24 uur doen verminderen
  • nicotine kauwgums: kauwgum waar, door het kauwen, nicotine vrijkomt (kan misselijkheid veroorzaken)
  • nicotine zuigtabletten: door op de tabletten te zuigen komt er nicotine vrij die de ontwenningsverschijnselen tegengaan
  • nicotine inhalers: een nicotine inhaler lijkt qua nicotinevervanger en zijn werking nog het meest op het roken van een sigaret. De inhaler heeft een mondstuk en een nicotinevulling, die weliswaar minder nicotine bevat dan een sigaret, maar wel genoeg om de ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.

Medicijnen om te Stoppen met Roken

Onderstaande medicijnen kunnen ook helpen om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. Daarnaast kunnen ze de ´zucht´ naar roken verminderen. Alle drie de medicijnen kunnen bijwerkingen met zich meebrengen. Denk hierbij aan een droge mond, gevoel van misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en slaapstoornissen. Hieronder lees je, waar nodig, ook nog wat de specifieke bijwerkingen per medicijn zijn.

  • Champix:

Champix, geproduceerd door het farmaceutisch bedrijf Pfizer, is een nicotinevrij medicijn dat alleen op recept verkrijgbaar is. De trek en hunkering naar nicotine en roken wordt met dit medicijn verminderd. De werkzame stof is Varenicline, die zich hecht aan de nicotinereceptoren in de hersenen. Dit resulteert in twee effecten. Allereerst voorkomt dit dat nicotine zich kan binden aan de receptoren, waardoor de receptoren geen dopamine afgeven bij het roken van een sigaret. Dopamine is het geluksstofje dat in de hersenen vrijkomt wanneer iemand iets fijn vindt (eten, drinken, seks, etc). Hersenen willen na een fijne ervaring de dopamine terughalen, wat de drang naar het ‘fijne gevoel’ verhevigt. Omdat Champix de afgifte van dopamine van de receptoren bij het roken blokkeert, neemt de behoefte aan nicotine en roken af. Maar tegelijkertijd doet Champix hetzelfde als nicotine: het stimuleert óók de afgifte van dopamine. Hierdoor ervaren de receptoren in de hersenen een fijn gevoel, zonder dat er wordt gerookt. De drang naar nicotine en roken neemt hierdoor dus ook af. Er zijn, naast de al eerder genoemde bijwerking voor de hier opgesomde medicijnen, ook specifieke bijwerkingen.

Champix kan een gevoel van neerslachtigheid teweeg brengen en je reactievermogen verminderen.

 

  • Nortrilen: 

Nortrilen werd ooit op de markt gebracht als medicijn tegen depressiviteit, maar wordt inmiddels ook ingezet als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Nortrilen helpt de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken te verminderen. Het wordt vaak voorgeschreven voor rokers die bij het stoppen met roken last hebben van somberheid en depressiviteit. Nortrilen is in pilvorm verkrijgbaar in verschillende sterktes. Een arts helpt je te bepalen welke hoeveelheid en sterkte het beste bij je past. Goed nieuws voor rokers die bang zijn om ‘cold turkey’ te stoppen: met Nortrilen hoef je pas in de tweede week nadat je begint met het gebruik van dit medicijn, te stoppen met roken.

Specifieke bijwerkingen (anders dan reeds genoemd) van Nortrilen: sufheid, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, verminderd libido, gewichtstoename en overmatig zweten. Zwangere vrouwen of zij die borstvoeding geven, mogen dit middel (nog) niet gebruiken; de gevolgen voor het kind zijn op dit moment nog onvoldoende onderzocht en bekend.

 

  • Zyban

Zyban is van oorsprong ook een middel tegen depressiviteit waar inmiddels van bekend is dat het ook een effectief medicijn is dat helpt bij het stoppen met roken. Zyban is alleen op recept verkrijgbaar. De werkzame stof is bupropion, dat de ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met roken vermindert. Net als bij Champix zorgt Zyban er ook voor dat er zonder te roken dopamine vrijkomt, waardoor je een prettig gevoel krijgt. Dit helpt om de lichamelijke en geestelijke drang naar sigaretten tegen te gaan.

Zyban mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.